Een Common Data Environment (CDE) is

 • Archiefkast
 • Folders & emails op lokale computers
 • Server/database
 • Cloudopslag
 • Electronic Document Management Systeem (EDMS) m.b.v. metadata

0 stemmers

Zit nu in een project waarin een samenwerkende partij Wetransfer noemde als onderdeel van de CDE. Ja OK je kan er bestanden delen… en bij een betaalde account ook links permanent bewaren. De persoon liet zien; als je niet weet wat het inhoud, is alles een CDE (als je wil).

1 like

Ik ben het eigenlijk met geen bovenstaande eens, een Common Data Environment (CDE) is een omgeving waarin het Project Informatie Model (PIM) en het Asset Informatie Model (AIM) staan. De verdere verdieping van PIM zou kunnen zijn, het Eisen model-de 3D modellen-het 4D model-het DMS, etc. Een AIM zou je verder kunnen verdiepen in het Facility Managent Informatie Systeem (FMIS) - het Asset Management Systeem - de 3D modellen, etc.

3 likes

Geen van bovenste.
De genoemde unten kunnen onderdeel zijn van.

CDE is eerst en vooral process waatbij get gaat om (meta)data

Hi Jeroen,
Mooie post! Zijn er al voorbeelden van projecten en assetmanagement applicaties die op deze manier zijn ingericht? In mijn waarneming worstelen veel (grote) assetmanagement opdrachtgevers met de problematiek om project informatie in hun assetmanagement omgevingen op te nemen.

Graag jouw informatie en visie op dit punt!
Ries

Hoi Ries,

Dank! Wij hebben in projecten een aantal voorbeelden met applicaties, bij beheer en onderhoud loopt dit wat achter en zit het meer in pilot/gedachtengoed.

Binnen de projecten en het PIM bestaan deze uit:

 • ERP - SAP

 • 3D model - 3D maken met Autodesk Revit, 3D coördineren in Solibri en Dalux (Dalux is dan het CDE 3D model(len) met de status Gedeeld (Shared) en Gepubliceerd (Published). Daarnaast issue management met BIMcollab en Dalux.

 • Eisen model - Relatics waarin eisen volgens het “v-model” worden overgenomen/opgezet en gedurende de Design en Build fase worden gevalideerd/geverifieerd

 • 4D model - doen wij nog niet zo veel, staat in de ontwikkel roadmap :wink:

 • 5D model - doen wij door het 3D model in Solibri te laten vertalen naar “Information Take Off” (ITO) . Deze ITO met hoeveelheden laden we in in respectievelijk LCC voor vroeg stadium life cycle analyses, IBIS Trad voor bouwkundige kostencalculaties en InstallCalc voor installatietechnische berekeningen

 • 6D model - is een veelvoud aan apllicaties voor allerlei technische en duurzaamheidsbepalingen, denk aan bijv. in het 3D model een ventilatie berekening of vanuit het 3D model een verlichtings-berkening in Dialux maar ook vanuit het 3D model een materiaalpaspoort generen

 • DMS - wij maken de documenten in MS Office of als extract vanuit de 6D applicaties. Deze laden we vervolgens in Dalux (BOX) en volgen hier de keuring/vrijgave/deling flows volgens de principes uit de ISO 19650. Bepaalde document koppelen we in Dalux ook aan de objecten in het 3D model, denk bijvoorbeeld aan het koppelen van document montage instructie of een groepenkastschema van een elektrotechnische verdeelinrichting aan deze verdeelinrichting in het 3D model, waarna in het gebouw de monteurs (door ook een QR code vanuit Dalux geprint op de kast) alle documenten snel in te zien en te gebruiken zijn.

Hoop dat dit een beetje beeld geeft!

Mvg,
Jeroen

1 like